Udkantsdanmark set fra luften

Tine Enger med sin bog "Udkantsdanskerne - helt tæt på"
Tine Enger kigger ud over kanten ved Vidåen i Tønder med sin bog i hånden.

Klummeskribent udgiver en bog med et udpluk af sine klummer

Sammen med prominente navn som Jane Aamund, Lotte Heise og Anders Lund Madsen skriver Tine Enger klummer i det nu hedengangne Cimber-Sterlings flymagasin. Foruden disse skriver hun også interviewartikler til magasinet.
Hun har nu samlet 18 af sine klummer om danskere, eller måske mere præcist sagt: udkantsdanskerne i bogen “Udkantsdanskerne – helt tæt på”
– Det er os alle sammen, jeg skriver om. Jeg har siden 1999 boet i grænselandet, som for længst er dømt som udkant. Men der hvor vi selv er, er jo centrum for os, fortæller Tine Enger.
Hun kan ikke rigtigt lide ordet udkant, hun mener, det er negativt. Det forklarer hun ved at skille ordet i to stavelser. Hun definerer dem således:
UD – man er ikke inde i varmen, man er ude, og det kan tolkes som at være en outsider.
KANT – Da Colombus sejlede over atlanten, troede besætningen, at de sejlede imod kanten af verden, fordi de troede verden var flad. De troede, at de ville falde i afgrunden. Altså, er der i ordet KANT indbygget et fald. Tine tænker derefter på syndefald, ingen love og regler samt det at være på kanten og være overladt til sig selv.
– Det er min fortolkning af det. Og jeg har den holdning at vi her i Sønderjyllandlige så godt kan kalde København for Udkantsdanmark, fordi her er vores centrum, de er jo periferi, forklarer Tine med et smil på læben.
Man kan se hun mener det en lille smule, for hun fortæller videre:
– Hernede har vi naturen, en historie og hele Europa ligger lige syd for grænsen. I Frankrig er et amt på størrelse med Danmark, så hvorfor kan vi have udkant her, når landet ikke er større?, spørger forfatteren.