Lottes drøm gik i opfyldelse Rundt om på Christiansborg er der mange citater. Lotte Rod går hver dag forbi dette når hun møder ind på sit kontor og det er et af hendes personlige favoritter.

Lottes drøm gik i opfyldelse

Rundt om på Christiansborg er der mange citater. Lotte Rod går hver dag forbi dette når hun møder ind på sit kontor og det er et af hendes personlige favoritter.
Rundt om på Christiansborg er der mange citater. Lotte Rod går hver dag forbi dette når hun møder ind på sit kontor og det er et af hendes personlige favoritter.

Det var et par følelsesladede timer og dage for Lotte Rod, da stemmerne efter folketingsvalget 15. september 2011, skulle tælles op.
Ved seneste valg i 2007 manglede Lotte blot 80 personlige stemmer i at blive valgt ind.
På valgaftenen sidste år fik Radikale Venstre to mandater i Sydjylland, og Lotte Rod var dermed temmelig sikker på at blive valgt. Alligevel turde hun ikke tage noget for givet, før de personlige stemmer var talt op dagen efter – og hun var sikker på at have fået drømmejobbet.
Hun var i niende klasse i praktik på Christiansborg og da hun kom hjem sagde hun til sine forældre:
– Om ti år er jeg i Folketinget. – Det viste sig næsten at holde stik, der gik dog 11 år.
– Valgaftenen er helt speciel. Vi ved kun om der er kommet ny regering og hvor mange fra de forskellige partier som er blevet valgt. Vi kunne hos de Radikale se vi fik et rigtig godt valg og to mandater i Sønderjylland, forklarer Lotte og tilføjer:
– Men de personlige stemmer kendte vi jo først ved omkring 17 tiden dagen efter, så jo jeg var jublende glad for regeringsskiftet og så alligevel spændt på om jeg selv kom ind, især med resultatet fra 2007 i baghovedet, så turde jeg ikke sige eller tro på noget før det endelige resultat forelå.

Kniber sig i armen

Lotte Rod i den kendte envejs elevator ud for Folketingssalen
Lotte Rod i den kendte envejs elevator ud for Folketingssalen

Allerede lørdag efter valget, gik den nye Radikale folketingsgruppe i gang med arbejdet. Det skete samtidig med at der blev forhandlet om det kommende regeringsgrundlag. Gruppen skulle blandt andet fordele kontor og ordførerposter og Lotte Rod blev
Børne- og undervisningsordfører og Forbrugerordfører.
Især den første post er ifølge Lotte selv den hun helst ville have.
– Det var det jeg allermest ønskede at arbejde med, og jeg fik dem, forklarer hun.
– Jeg er meget tilfreds med det og nej, jeg havde ikke inde i overvejelserne at jeg kunne få en ministerpost, så det stræbte jeg ikke efter, tilføjer Lotte.
Indtil videre har der ikke været så mange lovforslag på undervisningsområdet, og det er derfor ikke blevet til mange ture op på Folketingets talerstol. De love som indtil videre har været til vedtagelse, har drejet sig om flere skolepraktikpladser, kompetencebevis til elever på produktionsskoler og forenkling af reglerne for Tvistighedsnævnet med mere.
– Den første tur op på Talerstolen var helt speciel, den havde jeg glædet mig til i ti år, man må jo kun være i salen, hvis man er politiker eller en af de betjente der holder orden dernede, forklarer Lotte.
Derfor er det med en enorm glæde at Lotte træder ind i salen, sætter sig i stol nummer 78 og foran hende er der en stemmeboks, hvor
der står Lotte Rod og medlem.

Bare det at komme i Folketinget er en kæmpe lærerprocess, hvem snakker man med, hvor får man informationerne fra, der er rigtig meget at lære. Lotte Rod, MF Rad.

Selve arbejdet

Lotte Rod har på sit kontor en tavle med mange ideer og punkter hun arbejder med.
Lotte Rod har på sit kontor en tavle med mange ideer og punkter hun arbejder med.

Efter at have ført valgkamp, hvor Lotte til tider lavede en happening ud af det, er hun kræver det nu hårdt arbejde at forøge at føre sine ideer og ud i livet.
– En ting er lave kampagner som fortæller hvad man vil, men en anden ting er at få den til at smitte af på lovgivningen, det er deri arbejdet ligger, forklarer hun.
At det er et ærefuldt job at være folketingsmedlem er Lotte klar over. Der er 179 der for hver valgperiode får lov til at bestride hvervet.
– Den er en stor ære at være valgt til Folketinget. Jeg er meget taknemmelig over, at der er så mange, der har hjulpet til under valgkampen, der har sat deres kryds ved mig – og som nu forventer, at jeg gør en stor indsats. Det hårdeste ved jobbet er, at jeg ikke kan nå at svare på alle mails, jeg kan ikke mødes med alle, så selvfølgelig skuffer jeg da nogen undervejs, forklarer hun.
-Samtidig betyder tilkendegivelserne fra folk når man kæmper for noget, for eksempel en specifik sag meget og giver mod til mere.
Som Børne- og undervisningsordfører vil hun kæmpe meget for børnenes læring. Lotte tror mere på at motiveringen af lærerne giver en bedre undervisning, frem for at rangordne skolerne. Motivationen skal også give børnene lysten til at ville lære.
Det er ikke meget Lotte er i Folketingssalen, hun tilbringer meget tid på sit kontor og til møder andre steder. Det er kun når det er hendes områder som er til vedtagelser hun er personligt i salen, og når der skal stemmes.
Men trods fraværet følger hun med på en tvskærm for at være opdateret på, hvad der sker inde i salen.

– Det sværeste ved at blive valgt, var at gå fra at kunne sige en masse og pludselig intet, fordi der blev forhandlet regeringsgrundlag. Lotte Rod, MF Rad.

Udsigt til arbejdende folk
Selvom Lotte Rod selv synes hun ofte sidder længe på sit kontor, kan det hjælpe lidt at kigge ud af vinduet og over på finansministeriet.
– Det kan godt være jeg er her længe, men heldigvis er de her endnu mere og så er det ikke så hårdt alligevel, siger hun og peger over på ministeriets vinduer.

Lotte Rod er børne- og undervisningsordfører samt forbrugerordfører for Radikale Venstre.
Foruden sine ordførerposter er Lotte også medlem af følgende udvalg, hvor hun kan være med, når der er tid til det.
Medlem af Klima-, energi- og bygningsudvalget
Medlem af Miljøudvalget
Medlem af Fødevareudvalget
Medlem af Udvalget for Landdistrikter og Øer
Medlem af Kontaktudvalget for det tyske mindretal
Medlem af Sydslesvigudvalget

Bemærk: Denne artikel er skrevet i december 2011, derfor kan enkelte fakta idag være forkert!