Damernes fotograf

Polske Maria satser på de kvindelige kunder i sit fotofirma.

I Sønder Bjert bor 36 årige Agnieszka Maria Hall, hun kalder sig til hverdag Maria. “Jeg har valgt det fordi ikke mange kan udtale mit navn, fortæller Maria. Hun stammer oprindeligt fra Polen. Som 29 årig valgte Maria at tage til Danmark som aupair pige, her mødte hun sin nuværende mand til nogle koncerter, hvor han spillede i et orkester. I dag er parret gift og har sammen en datter på tre år.

Maria er klar i sit fotostudie, til at modtage kunder
Maria er klar i sit fotostudie, til at modtage kunder

Indtil for et år siden arbejde Maria som hjemmehjælper, men var uheldig med at beskadige sit ene knæ og kunne derfor ikke længere klare sit arbejde.
Derfor skulle hun satse på en ny levevej, den lå lige for, idet hun helt fra barns ben havde haft interesse indenfor fotografering.
– Da jeg var 12 år gammel hjalp jeg min far med at lave billeder i hans mørkekammer, det var sjovt at se når vi kom papiret i diverse kar med fremkalder med mere og der så dukke for eksempel et portrætfoto frem af ingenting, fortæller Maria. Hun fik et russisk produceret kamera af mærket Zenit, dette medførte mange misundelige blikke fra andre borgere i byen, det var dog ikke fordi familien havde mange penge at hun fik kameraet, det var interessen i fotograferingen der var årsagen.
Agnieszka Maria Hall, gravede derfor sin fortid med billederne frem og har i dag firmaet dame-fotograf.dk. Kundegruppen i firmaet er kvinder, hvad enten det er børn, konfirmation, bryllup, morgengaver eller almindelige portrætfoto som kunderne efterspørger. Selvfølgelig er mænd også velkomne, men årsagen til at det er kvinder skal ligges i at hun selv er en kvinde og dermed vil det give en tryghed for modellen. Endvidere tilbyder Maria også, fødselsfotografering. Der er ikke mange i Danmark som tilbyder dette. Hun giver som eksempel, at der tages billeder under graviditeten, samt selve fødslen, hvis forældrene ønsker det, samt af barnet efterfølgende. Det hele bliver så samlet i en fotobog.
– At jeg også tilbyder under fødslen, er fordi mange par altid husker deres eget kamera, men tit sker der så meget

Maria har masser af effekter til at lave sjove billeder med
Maria har masser af effekter til at lave sjove billeder med
undervejs at de ikke har ret mange billeder med hjem af den lille nyfødte, dette til stor ærgrelse efterfølgende, forklarer Maria. Hun har fotostudie stuen på hjemadressen, noget der næsten er utænkeligt i Polen, eftersom familierne ofte bor mange på meget lidt plads, for eksempel boede Marias familie fem personer på omkring 50 m2. Alternativt er Maria meget mobil og vil gerne køre ud til kunderne enten privat eller på lokation som er aftalt.
Foruden den fotografiske kreativitet bruger Maria også meget tid på at male malerier, hun har en kunstuddannelse fra Polen, hvilken hun også ønsker at bringe ind i fotograferingen.

Tilfældigt i Danmark
At Agnieszka Maria Hall endte i Danmark var en tilfældighed, hun ville ikke arbejde meget for en lille løn som det er tilfældet i Polen. Hun ville gerne prøve til udlandet, men det var svært eftersom Polen dengang ikke var med medlem af EU. Derfor skulle hun enten finde en mulighed eller også var det ikke legalt for hende. Hun valgte at tage til Danmark som aupair og blev enig med sig selv om, at hvis hun skulle blive i landet, ville hun lære om det danske samfund og landets kultur.
Derfor tog hun efterfølgende en social og sundhedsuddannelse, for inden for faget opleves hele paletten af det danske samfund.
– Jeg mødte jo mange ældre som kan fortælle om dengang, hvor de var unge, fortæller Maria med et smil på læben.

Artiklen blev bragt i Lokal-Bladet Budstikken, Kolding onsdag den 2. marts