Den forgyldte fodboldpige

Sanne Troelsgaard Nielsenmed sæsonens høst, men pokalskabet derhjemme tæller mange flere medaljer
Sanne Troelsgaard Nielsen med sæsonens høst, men pokalskabet derhjemme tæller mange flere medaljer

Vejen har nu en dansk mester i kvindefodbold, foruden denne titel har Sanne Troelsgaard også vundet pokalfinalen i den netop afsluttede sæson.

De personer, der kender Sanne Troelsgaard, ved at hun er en rigtig fighter og ikke er bange for at gå forrest på en fodboldbane. Dette har hun igennem flere sæsoner bevist først i SønderjyskE og siden i Brøndby. I den kommende sæson er det århusianske Skovbakken, som kan lukrere på Sanne’s fodboldtalent.
Sanne startede sammen med sin tvillingesøster Lotte, med at spille fodbold som fem årig. – Både vores far og storebror spillede og  trænede fodbold, så det var naturligt for os, fortæller Sanne. Da der på daværende tidspunkt ikke var et rent pigehold i årgangen, spillede søstrene med drenge.

Sanne Troelsgaard Nielsen blev i forbindelse med en tv transmitteret kamp, udnævnt til Danmarks bedste spiller af U16 lændstræner Danny Jung
Sanne blev i forbindelse med en tv transmitteret kamp, udnævnt til Danmarks bedste spiller af U16 lændstræner Danny Jung

Da de var omkring 12 år gamle, var der piger nok til et rent pigehold og det spillede de på i et par sæsoner. Herfra gik turen til Kolding. – Så blev vi kontaktet af HFK Haderslevs daværende juniortræner, han fortalte at han længe  havde fulgt vores udvikling og gerne ville have os til klubben, fortæller Sanne og tilføjer: – Vi valgte at skifte, for på det tidspunkt var der i Haderslev et godt hold og samtidig var Lene Terp (tidligere udlandsproffesionel og landsholdsanfører red.) tilknyttet klubben.
Skiftet blev en stor succes.
Allerede det første år, vandt juniorholdet JM i mesterrækken. To år senere blev Sanne sammen med sin søster og yderligere en spiller rykket et år for tidligt op i SønderjyskEs divisionstrup. Her startede de tre med at sidde på bænken, dog spillede de sig hurtigt ind i en startopstilling, og siden har Sanne stort set været fast starter, i de kampe hun har spillet for SønderjyskE, hvor hun også bar  anførerbindet, og Brøndby. De enkelte gange hvor hun ikke har været på banen, har det som regel været på grund af karantæner. Et hidsigt temperament har ofte kostet en notering i dommernes sorte bøger, men ifølge Sanne selv er hun blevet mere moden på denne front, hvilket blandt andet gør, at hun i den netop overståede sæson kun har fået et par gule kort. – Jeg tror dog, at jeg ofte er sluppet for et kort, da Lotte har fået dem, griner Sanne og fortæller videre at Lotte nogen gange efter kampen har fortalt dommeren, at det må have været en fejl, men der kunne det som regel ikke rettes.
Foruden de mange kampe på klubholdet er Sanne også en fast bestanddel af A-landsholdstruppen, hvor det blev til debut i den traditionsrige Algarvecup i Portugal i 2008.
Dog er hun ofte blevet benyttet som indskifter i kampene i nationaldragten. Dette mener hun selv skal tillægges hendes alsidighed på banen, for dermed kan træneren sætte en frisk spiller ind, som kan spille stort set alle pladser. Dette har Sanne da også gjort i hele hendes korte karriere, det er kun pladsen i målet, hun ikke har spillet indtil videre.

Højdepunkterne
Sannes karriere er siden seniordebuten i 2007, kun gået en vej og det er opad, til tider måske lidt for hurtigt ifølge hende selv.
Hun har været i tre pokalfinaler. Den første var for mange overraskende med SønderjyskE i 2008, hvor holdet var nyoprykket i 3F Ligaen, dog endte det med et nederlag til Fortuna Hjørring. De andre to i henholdsvis 2010 og 11, begge med Brøndby, er blevet vundet. I 2010 scorede Sanne det første mål og blev senere kåret til årets pokalfighter. Foruden har hun vundet en bronzemedalje ved inde DM for både junior og senior. Men prikken over i’et blev det danske mesterskab, der kom i hus i den forgangne sæson.

Sommerskiftet
I den kommende sæson træder Sanne ned fra det højeste trin på medaljeskamlen, til den tredjebedste placering.

Som anfører for SønderjyskE tog Sanne Troelsgaard en masse ansvar på holdet og blev topscorer inden skiftet til Brøndby, her har hun netop scoret direkte på frispark i en kamp imod Skovlunde i 2009.
Som anfører for SønderjyskE tog Sanne Troelsgaard en masse ansvar på holdet og blev topscorer inden skiftet til Brøndby, her har hun netop scoret direkte på frispark i en kamp imod Skovlunde i 2009.

Skovbakken som er hendes nye klub, har de seneste mange år været den evige tre’er. – Jeg tager ikke til Aarhus for at få en bronzemedalje hængt om halsen, jeg vil vinde guld igen, fortæller Sanne. Hun mener også, at holdet er så talentfuldt, at det ved at undgå skader, kan spille lige op med de to store i danske kvindefodbold, som er netop Brøndby og Fortuna Hjørring.
– Klubben har ansat en fysisk træner, det er dejligt, for i Brøndby var vi forskånet for skader i hele sæsoner og det betalte sig i form af guldet, jeg følte vi alle var i god form, fortæller Sanne. Hun har på den københavnske Vestegn også brugt en del tid på styrketræning og det er for hende en måde at slappe af på, samtidig med at hun kan bruge en tur i styrkelokalet som mental opladning til en kamp.
Årsagen til at Sanne har valgt at skifte til Skovbakken i den kommende sæson, forklarer hun selv ved, at de hurtigt var ude med et tilbud. Derudover får hun mulighed for at læse på VUC i Vejen og kommer dermed også tættere på familien. At hun er tæt knyttet til sin familie har også betydet, at hun trods en del tilbud fra udlandet, endnu ikke har valgt det endnu. Jeg er ikke klar mentalt til at rejse ud endnu, men min tid og det rette tilbud skal nok komme en dag, men nu skal jeg i første omgang koncentrere mig om at spille i Skovbakken. Her forventer jeg at jeg skal være en af de bærende kræfter, hvor jeg i Brøndby fra start af ønskede at have en tilbagetrukket rolle, jeg kom jo fra at være den bærende i SønderjyskE, slutter hun.